Kamuda İş Barışı Korunmalı, Adalet İlkesi Sorgulatılmamalı

07 Aralık 2023 Perşembe 14:00:00

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Kon TV’de Çetin Altan’ın sunuculuğunu yaptığı ‘Ankara Konuşuyor’ adlı canlı yayın programına konuk oldu. Programda konuşan Tonbul, geçtiğimiz günlerde kutlanan 4 Aralık Dünya Madenciler Günü ve 5 Aralık Dünya Mühendisler Günü'nde madencilik sektörünün ve kendisinin de mensubu olduğu mühendislik mesleğinin önemine vurgu yaptı. Ülke sanayisine ham madde sağlama ve istihdam noktasında madencilik sektörünün kritik bir rol oynadığını belirten Tonbul, bu alandaki çalışanların karşılaştığı insanî ve yasal sorunlara dikkat çekti.

Programın ilerleyen dakikalarında Toplu Sözleşme sürecine değinen Tonbul, 2010-2012 referandumu sonrasında hayata geçen toplu sözleşmenin, 2012'deki ilk toplu sözleşme görüşmelerinde bazı meslek gruplarına imtiyaz ve ücretlerin verilmesi bakımından eksik kaldığını ifade etti. Mevcut durumu değerlendiren Tonbul, BDDK’da yapılmak istenen zamma ilişkin kanun taslağını eleştirerek, üst yönetim mensuplarına yapılmak istenen %300'lük zam teklifinin kamudaki iş barışına ve adalet ilkesine büyük zarar vereceğini öne sürdü.

Kamu çalışanlarının kariyer yollarında yapılmak istenen değişikliklere de değinen Tonbul, özellikle din hizmetlerinde kariyer yapmış olan meslektaşların, görevlerini tamamlayarak (kendi isteklerine bağlı olmak kaydıyla) müfettiş veya kariyer uzmanı olma haklarının kaldırılmasını eleştirdi. Bu durumun diğer meslekleri etkileyeceğini vurgulayan Tonbul, adalet kavramının sorgulatılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Tonbul, kamudaki mühendislerin ve teknik personelin uzun süredir ihmal edildiğini, bu durumun verimsizliğe neden olduğunu belirterek, mühendislik alanındaki başarıların daha fazla takdir edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Asgari ücretin tek seferde verilmesi konusundaki düşüncelerini paylaşan Tonbul, zam taleplerinin ötesinde adalet ve verimliliğin sağlanması için çaba harcanması gerektiğini vurguladı. Mesai ücretlerinin de günün şartlarına uygun olarak gözden geçirilmesi gerektiğine işaret etti.

 

Genel Başkan Tonbul ayrıca Gazze’de yaşanan insan hakları ihlallerine de değindi.

Gazze'de iki aydan fazladır devam eden İsrail bombardımanına ilişkin açıklamalarda bulunan Genel Başkan Tonbul, soykırımın 60 gündür en ağır şekilde devam ettiğine dikkat çekti ve binlerce masumun ve sivilin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Gazze’ye saldırılarının başladığı günden bu yana Memur-Sen başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının gündeminin tamamen Gazze ve Filistin meselesi olduğunu belirten Tonbul, bir yazarın, "Bütün dünya işgal altında, Gazze hariç" ifadesini kullanarak dünyanın gerçekleri görmezden geldiğine vurgu yaptı. Tonbul, büyük devletlerin, İsrail ve Siyonizm’in işgali altında oldukları gerçeğini fark etmediklerini söyledi.

Savaş teriminin yaşanan bu durumu doğru bir şekilde tanımlamadığını belirten Tonbul, "Burada iki ordu mu savaşıyor, yoksa bir ordu sivil halkı mı yok etmeye çalışıyor?" sorusunu sormak gerektiğine dikkat çekti. Dünyanın, bebeklerin, çocukların ve kadınların öldürüldüğü bu katliamı, savaş olarak kabul etmemesi gerektiğini belirtti ve Birleşmiş Milletler ile bağlı sağlık örgütlerinin sessiz kalarak tarihi bir katliamı görmezden geldiğini ifade etti.

Tonbul, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Dünya beşten büyüktür" sözüne atıfta bulunarak, beş büyük devletin bir araya geldiğini ve bu duruma müdahale seçeneklerini bilinçli olarak görmezden geldiğini söyleyerek, Arap toplumlarının Müslüman kardeşlerinin sesini duyurmak için herhangi bir eylemde bulunmamalarını eleştirdi. Tonbul, Müslümanlık kavramının sorgulanmadığı, yalnızca menfaat odaklı değerlerinin öne çıktığı bir döneme girildiğini ifade etti.

 

 

Benzer İçerikler

Enerji Bir-Sen 31 Yaşında: Emek, Hak ve Mücadelede Kararlı Yürüyüş
Enerji, sanayi ve madencilik hizmet kolunda görev yapan kamu çalışanlarının sesi, güvencesi ve mücad...
KPDK, 4688 Sayılı Kanun ve Toplu Sözleşme Hükümleri Gündemiyle Toplandı
Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısı, 4688 sayılı Kanun’un güncel koşullar çerçevesinde y...
Tonbul; Bitlis, Muş ve Van’da Teşkilatla Buluştu
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, beraberindeki ...
Bakan Vedat Işıkhan Memur-Sen’i Ziyaret Etti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Memur-Sen’i ziyaret etti. Görüşmede kamu ...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan’a Ziyaret
Enerji Bir-Sen tarafından gerçekleştirilen ziyarette, Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlardaki uygula...
Adalet Bakanlığı’na Tebrik Ziyareti
Genel Başkan Tonbul, Adalet Bakan Yardımcısı Sedat Ayyıldız’a hayırlı olsun ziyaretinde bulunarak ye...
Birlik, Kararlılık ve Mücadele: Enerji Bir-Sen 21. Başkanlar Kurulu Gerçekleştirildi
Memur-Sen 9. Türkiye Buluşması’nın ardından gerçekleştirilen Enerji Bir-Sen 21. Başkanlar Kurulu Top...
Memur-Sen 9. Türkiye Buluşması Coşkuyla Gerçekleştirildi
Memur-Sen 9. Türkiye Buluşması büyük heyecan ve coşkuyla gerçekleştirildi. Programda konuşan Genel B...
Tonbul: Teşkilatımız Sendikal Mücadelenin En Büyük Gücüdür
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, sendikal çalışmalar kapsamında İstanbul ve Bolu’da ...
28 Şubat’ın Üzerinden 29 Yıl; Vesayetin Üzerinden Milli İrade Geçti
Tarihimize "postmodern darbe" olarak geçen, milletimizin inancına, değerlerine ve siyasi iradesine k...
Enerji Bir-Sen Bölge Düzeyinde Kurum Temaslarını Tamamladı
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul ve beraberindeki Genel Merkez heyeti, Erzurum, Iğdır...
Düzce’de Kurum Çalışanlarıyla Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
Enerji Bir-Sen Genel Sekreteri Cemil Şentürk, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Akyıldız ve Düzce İl Baş...
Enerji Bir-Sen’den Ramazan Ayına Özel Mesai Talebi
Enerji Bir-Sen, Ramazan ayında iftar saatlerinin mesai bitimine yakın olmasının çalışanlar üzerinde ...
Teşkilat Eğitim Programı Tamamlandı: Sendikal Mücadelede Bilgi, Bilinç ve Kurumsal Duruş Ön Plana Çıktı
Enerji Bir-Sen Teşkilat Eğitim Programı, sendikal mücadelenin sahadaki gücünü kurumsal kapasite, doğ...
Asrın Felaketi: 6 Şubat Depremleri
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen depremler, milletimizin hafızasında der...
Memur-Sen 81 İlde Alanlarda: Kamuda Ücret Reformu İstiyoruz!
Memur-Sen teşkilatı, 2026 yılının ilk maaş gününde Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde ve 81 ilde kamu...
4688 Sayılı Kanun Kapsamında Yargı Kararları Sempozyumu Başladı
Memur-Sen ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “4688 Sayılı Kamu Görevl...
Enerji Bir-Sen’den Ankara Üniversitesi’ne Ziyaret
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Akyıldız ve TEKDER Ge...
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, AS TV’de Gündemi Değerlendirdi
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, AS TV ekranlar...
Genel Başkan Hacı Bayram Tonbul, SUDETEN 2. Genel Kurulu’na Katıldı
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Enerji Bir-Sen ile Senegal Bağımsız Sendikalar Konf...