Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı Protesto Ettik

25 Nisan 2024 Perşembe 15:15:00

Anayasayı ve Uluslararası Sözleşmeleri hiçe sayarak, Toplu Sözleşme hükümlerini uygulamayan ve keyfi yorumlayan, Memur-Sen kazanımlarını gasp eden Hazine ve Maliye Bakanlığı protesto edildi. Gerçekleştirilen eyleme, Memur-Sen Genel Yönetim Kurulu üyeleri ile Konfederasyon bünyesindeki sendikaların genel başkanlarının yanı sıra çok sayıda kamu görevlisi ve basın mensubu katıldı.

“Toplu sözleşme kazanımlarını uygulamak tercih değil zorunluluktur”

Eylemde basın açıklaması gerçekleştiren Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, haksızlığı haykırmak için bu eylemi düzenlediklerini söyleyerek, “Toplu sözleşme masasında kılı kırk yararak elde ettiğimiz kazanımlar; Hazine ve Maliye Bakanı adına genel müdür imzasıyla engelleniyorsa; toplu sözleşme masasının da, toplu sözleşme taraflarının da, masada aldığınız kazanımların da bir anlamı yok demektir. Böyle bir adaletsizlik, böyle bir garabet nasıl olur? Bu haksızlığa nasıl susulur?” ifadelerini kullandı.

Toplu Sözleşme hükümlerini uygulamak bürokratik mekanizmanın bir tercihi değil, yükümlülüğü olduğunu hatırlatan Tonbul, “Koruyucu Giyim, 2012 yılında gerçekleştirilen ilk toplu sözleşme kazanımıdır. Ey Maliye Bürokratları… 12 yıldır sorunsuz uygulanan bu hüküm bugün neden sorun oldu? Soruyoruz… Kamu işveren temsilcilerinin hiçbir şerhi olmadan 6 dönem boyunca sıkıntısız uygulanan ‘Koruyucu Giyim Kazanımı’mız, bugün ne oldu da engelleniyor?” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamaya atıfta bulunan Tonbul, “Bakanlıktan, ‘Koruyucu Giyim Kazanımı’nın engellenmediği, uygulama hatalarının düzelttiği yönünde bir açıklama yapıldı. Toplu sözleşme maddemizde diyor ki; ‘Kime verileceğine, nasıl verileceğine, ne zaman verileceğine, nasıl muhafaza edileceğine ilişkin usul ve esaslar yetkili sendika ve ilgili kurum tarafından belirlenir.’ Toplu sözleşme masasında Maliye Bakanlığı’na uygulama hatalarını düzeltme yetkisi verdik mi? Yazdıkları yazı da yaptıkları açıklama da; her yönüyle, her ifadesiyle, her açıdan yanlış ve tutarsızdır” diye konuştu.

“Bakanlık yöneticilerinin piyasa gerçeklerinden haberi yok”

Tonbul, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenerek, “Sesimizi duyun, yazılarınızı derhal çekin. Sosyal maliyet oluşturmayın. Bu tasarruf değil, toplumsal maliyet üretmektedir. Toplu sözleşme masasına da masanın taraflarına da zarar vermeyin. Büyük mücadele ile masada aldığımız kazanımlarımızın uygulanması aşamasında sorun çıkarmayın, sorun çıkaranlar hakkında gerekli işlemi yapın” şeklinde konuştu.

Sorunun çözülene kadar eylemliliklerine devam edeceklerinin altını çizen Tonbul, “Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığı tarafından; 1 Nisan şakası olarak yorumladığımız Giyecek Yardımı genelgesi yayımlandı. Toplam 38 ürün için belirlenen tutarların hepsi bu şekilde piyasada karşılığı olmayan komik rakamlardır. Biz buradan Sayın Bakana 191 lira ile alınabilecek ayakkabıyı göstermek için ayağımıza giyerek geldik. Ayağımızdaki kara lastiklerin fiyatı bile 191 liradan yüksek. Varın gerisini siz düşünün. Buradan giderken lastik ayakkabıları Bakanlığın önünde bırakarak gideceğiz ki; Kamu görevlilerine reva gördükleri ayakkabıları buyursun kendileri giysinler. Ayakkabı fiyatını 191 lira olarak gören Maliye Bakanlığı yöneticilerinin; enflasyondan, piyasadaki fiyatlardan, mağazadaki ürünlerden haberi olmadığını açıkça görüyoruz” dedi.

“1 Mayıs’ı sorunların çözüldüğü haliyle kutlamak istiyoruz”

Sözlerinin devamında 4688 sayılı kanunun evrensel ilke ve normlara göre düzenlenmesi gerektiğinin de altını çizen Tonbul, “1. dereceye 3600 ek gösterge, mühendis, teknik ve idari personelin mali haklarının iyileştirilmesi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi kazanımımızın ödenmesini, Mühendislik Meslek Kanununun çıkartılması, 11 Hizmet kolumuzda uygulanması engellenen 42 toplu sözleşme maddemizin eksiksiz uygulanması ve vergi adaletsizliğinin son bulmasını istiyoruz. Çalışma Hayatındaki sorunların çözüldüğü, emekçilerin mağdur edilmediği, emeklilerin geçim sıkıntılarının çözüldüğü 1 Mayıs’ı kutlayacağımıza inanıyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Benzer İçerikler

ÇAYKUR’DA KORUYUCU GİYİM DAVASINI ENERJİ BİR-SEN KAZANDI
Enerji Bir-Sen’in toplu sözleşme masasında elde ettiği en önemli kazanımlardan biri olan Koruyucu Gi...
31 Yıllık Emeğin, Adaletin ve Dayanışmanın Adı: Memur-Sen
Bundan 31 yıl önce, hakkın yanında durmayı, emeği korumayı ve insan onurunu yüceltmeyi hayatının mer...
ILO’DA FİLİSTİN’E GÜÇLÜ DESTEK: İSRAİL’İN GİRİŞİMİ EZİCİ ÇOĞUNLUKLA REDDEDİLDİ
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 114. Uluslararası Çalışma Konferansı’nda Filistin’in ILO’daki ...
Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Daşdan Hakk’a Yürüdü
Sendikamızın Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Daşdan’ın vefatını derin bir teessürle öğrenmiş bulunuy...
Genel Başkan Tonbul: “Sahadaki Her Emek, Sendikal Mücadelemizin En Güçlü Dayanağıdır”
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Denizli, Aydın ve Muğla’da gerçekleştirilen teşkila...
Enerji Bir-Sen Sahada Çalışanların Gündemini Dinledi
Genel Merkez heyeti; kurum yöneticileri, çalışanlar ve sendika üyeleriyle bir araya gelerek çalışma ...
Çorum’da 1 Mayıs Coşkusu: “Paylaşımda Adalet, Dünyada Barış”
Memur-Sen teşkilatı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Çorum Saat Kulesi Meydanı’nda buluştu. “Payla...
Enerji Bir-Sen 31 Yaşında: Emek, Hak ve Mücadelede Kararlı Yürüyüş
Enerji, sanayi ve madencilik hizmet kolunda görev yapan kamu çalışanlarının sesi, güvencesi ve mücad...
KPDK, 4688 Sayılı Kanun ve Toplu Sözleşme Hükümleri Gündemiyle Toplandı
Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısı, 4688 sayılı Kanun’un güncel koşullar çerçevesinde y...
Tonbul; Bitlis, Muş ve Van’da Teşkilatla Buluştu
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, beraberindeki ...
Enerji Bir-Sen Heyetinden Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Yoğun Ziyaret Programı
Enerji Bir-Sen Genel Sekreteri Cemil Şentürk ile Genel Başkan Yardımcıları Hasan Akyıldız ve Oğuz Al...
Bakan Vedat Işıkhan Memur-Sen’i Ziyaret Etti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Memur-Sen’i ziyaret etti. Görüşmede kamu ...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan’a Ziyaret
Enerji Bir-Sen tarafından gerçekleştirilen ziyarette, Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlardaki uygula...
Adalet Bakanlığı’na Tebrik Ziyareti
Genel Başkan Tonbul, Adalet Bakan Yardımcısı Sedat Ayyıldız’a hayırlı olsun ziyaretinde bulunarak ye...
Birlik, Kararlılık ve Mücadele: Enerji Bir-Sen 21. Başkanlar Kurulu Gerçekleştirildi
Memur-Sen 9. Türkiye Buluşması’nın ardından gerçekleştirilen Enerji Bir-Sen 21. Başkanlar Kurulu Top...
Memur-Sen 9. Türkiye Buluşması Coşkuyla Gerçekleştirildi
Memur-Sen 9. Türkiye Buluşması büyük heyecan ve coşkuyla gerçekleştirildi. Programda konuşan Genel B...
Tonbul: Teşkilatımız Sendikal Mücadelenin En Büyük Gücüdür
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, sendikal çalışmalar kapsamında İstanbul ve Bolu’da ...
28 Şubat’ın Üzerinden 29 Yıl; Vesayetin Üzerinden Milli İrade Geçti
Tarihimize "postmodern darbe" olarak geçen, milletimizin inancına, değerlerine ve siyasi iradesine k...
Enerji Bir-Sen Bölge Düzeyinde Kurum Temaslarını Tamamladı
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul ve beraberindeki Genel Merkez heyeti, Erzurum, Iğdır...
Düzce’de Kurum Çalışanlarıyla Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
Enerji Bir-Sen Genel Sekreteri Cemil Şentürk, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Akyıldız ve Düzce İl Baş...