Tonbul: Salgınla Mücadelede Kamu Görevlilerinin Katkısı Çok Büyük

KonTV’de Çetin Altan’ın hazırlayıp sunduğu “Ankara Konuşuyor” adlı programa canlı yayın konuğu olarak katılan Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

KonTV’de gazeteci Çetin Altan’ın hazırlayıp sunduğu “Ankara Konuşuyor” adlı programa canlı yayın konuğu olarak katılan Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul koronavirüs salgını başta olmak üzere çalışma hayatına ilişkin gündem başlıkları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Genel Başkan Tonbul koronavirüs sürecine değinerek “Etkisini tüm dünyada biyolojik, ekonomik ve sosyolojik açıdan ağır bir şekilde gösteren koronavirüs salgını ülkemizde büyük bir mücadele verilerek çok ciddi boyutlara ulaşmadan örnek olacak bir noktaya getirildi. Bu mücadelede kamu görevlilerinin payı sanıldığından çok daha fazla. Devletin sahadaki hizmet kapasitesi ve gücünü temsil eden memurlarımız; hastanelerdeki mücadeleden sokaklardaki asayişe, vefa sosyal destek gruplarından mevcut kamu hizmetlerinin aksamadan devamına kadar her alanda vatandaşa hizmetin sekteye uğramadan devamını sağlamıştır. Bazı kesimlerin “memur sayısı çok fazla” söylemi moral bozmaktan öteye geçmiyor, faydası olmadığı gibi zarar veren bu söylem yerine memur sayısını artırarak daha etkin hizmetler üretmenin ülkemize ve milletimize fayda sağladığı açıkça ortadadır” ifadelerini kullandı.

SALGINLA MÜCADELEDE KATKISI ORTADA OLAN ŞEKER FABRİKALARIMIZ ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDAN ÇIKARILMALI

Tonbul “Koronavirüsle birlikte bir kez daha gördük ki iç piyasada üretilmeyen her ürün bizi dışa bağımlılığın ötesinde insan hayatının önemi açısından geriye düşürüyor. Salgınla mücadelede önemli roller üstlenen hizmet kolu kurumlarımız var, bunlar içinde Şeker Fabrikaları maalesef negatif olarak ayrışıyor. Etil alkol üretiminde çok önemli katkıları olan Şeker Fabrikaları maalesef halen özelleştirme kapsamından çıkarılmadı. Ülkesine katma değer katan fabrikalarımız bir an önce özelleştirme kapsamından çıkarılıp daha aktif bir konuma çekilmelidir” dedi.

YENİ NORMALİN NASIL OLACAĞI BELİRSİZ

Koronavirüs salgınının pik noktası ülkemizde kırılmış olsa da kurallara uyulmadığı her an tekrar ikinci bir dalganın yaşanacağına dikkat çeken Tonbul “Salgın ülkemizde tamamen bitse dahi küresel bir dünyada sonsuza dek sınırları dışa kapatmak mümkün değil. Bu da korona başta olmak üzere yaşanması muhtemel başka salgınların da tehdit olarak devam edeceğini gösteriyor. Ramazan Bayramından sonra “Yeni Normal” olarak adlandırılan bir sürece girmiş olduk. Normalleşeme sürecinde uymamız gereken kurallar belli fakat toplumda bu sürecin yakın zamanda biteceğine, eski yaşantıya dönüleceğine dair bir beklenti var. Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu, Dünya Sağlık Örgütü vb. kuruluşların açıklamaları ile toplumda oluşan beklentiler uyuşmuyor. Bu sorun kamuya da yansıyor. Yakın zamanda etkileri geçmeyecek bir süreç olan salgın ortamında “Yeni Normal” kamuda ve özel sektörde net bir şekilde, uzun soluklu planlar çerçevesinde ortaya konulmalıdır” şeklinde konuştu.

YENİLENEBİLİR ENERJİ NOKTASINDA ÜLKEMİZ ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR ATTI

Tonbul “Eskiden gördüğümüzde büyük bir şaşkınlık ve hayranlıkla bahsettiğimiz rüzgar ve güneş enerjisi santrallerini Bugün ülkenin birçok şehrinde görmeniz çok sıradan bir konuya dönüştü. Günlük enerji arzının %35’i yenilenebilir enerjiden sağlanıyor. Bu enerji arzı noktasında ülkemizin dışa bağımlılığı azaltmanın yanı sıra doğaya olan sorumluluğun gereği olarak da oldukça sevindirici” dedi.

SÖZLEŞMELİ İSTİHDAM KAMU HİZMETLERİNDE KALICI BİR ÇÖZÜM DEĞİL

Kamuda uzun yıllar sorun olan sözleşmeli istihdam modeli yapılan düzenlemeler sonrasında teoride tek tip gibi görünse de uygulamada kendi içinde yine gruplara ayrılıyor diyen Tonbul “Aynı işi yaptığı halde farklı özlük haklarına sahip olan personelin durunu adalete ve insan haklarına ters düşüyor. 4/C’nin kalkması sorunları çözmekte yetersiz kaldı. 4/B’nin alt kategorilerinde sorunlar aynı bir şekilde devam ediyor. Bu işin en hakkaniyetli çözümü tüm 4/B’li arkadaşlarımızın kadroya alınması olacaktır. Bunu her platformda tüm samimiyetimizle dile getirdik ve çözüme kavuşana dek takipçisi olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Tonbul “Torba yasayla meclisten geçen 6400 ek göstergeli genel müdürlerin görevden alınması sonrası özlük haklarında yaşanan malî kayıpların giderilmesi sendikal anlamda bizim için sevindiricidir ancak bu düzenleme 6400’le sınırlı kalmamalıydı, 2 yıldır kamuda büyük bir beklenti yaratan 3600 ek gösterge sözü de hayata geçirilmeliydi. Yalnızca polis, hemşire ve din görevlileri değil tüm kamu çalışanları için kapsayıcı bir ek gösterge çalışmasının tüm sosyal tarafları dinleyerek yapılması herkes için memnun edici bir sonuca vesile olacaktır” dedi.